• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Tekniker-Kariyer-190349731368808/?skip_nax_wizard=true
  • https://www.twitter.com/teknikerkariyer

Özgeçmişinizi Hazırlarken

Her ne kadar artık özgeçmişinizi online olarak hazırlayabilseniz de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. İşte bir özgeçmiş hazırlarken mutlaka yazmanız gerekenler…

Kişisel bilgiler:
Bu bölüme isminiz, adresiniz, doğum tarihinizi, sizinle iletişim kurulabilmesi için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmanız gerekli.

Eğitim ve nitelikler:
Bu bölüme mezun olduğunuz okullar ve derecelerini ( özelikle üniversite ve üstü bir eğitiminiz varsa) yazmanız gerekli. Ayrıca bitirdiğiniz kurs ve seminerleri , aldığınız sertifikaları da yazabilirsiniz.

İş tecrübeleri:
Özgeçmişinizin en önemli bölümü iş deneyimlerinizin yer aldığı kısım. İşverenler kariyer hayatınız boyunca hangi aşamalardan geçtiğinize dikkat eder.  Bu bölümü yazarken şunlara dikkat edin:

-İlk önce hangi tarihler arasında nerede, hangi pozisyonda çalıştığınızı doğru bir şekilde yazın.
-İş tanımı yapmanız çok önemli. Çalıştığınız pozisyonda neler yaptığınızı anlatın. Bunları yazarken de nasıl bir ortamda kaç kişiyle çalıştığınızı belirtin.
-İş becerilerinizi anlatın. Bu işi yaparken şunu başardım gibi.

İlgi alanları ve başarılar:
Bu kısmı oldukça kısa ve amacına uygun tutmaya çalışın.  Bu bölüme yazabileceğiniz bazı maddeler şunlar.

-İlgi alanlarınıza değişik alanlardan hobilerinizi ekleyin.  Örneğin sadece spor çeşitleri değil, yaratıcılığınızı kullandığınız hobi alanlarından da söz edin.
-Eski ve klişe deyimleri kullanmayın: “Arkadaşlarımla sohbet etmek” gibi.
-Yalnız başınıza yapılacak hobilerden çok bahsetmeyin. Bu sizi pasif ve beceriksiz biri olarak gösterebilir. Örneğin televizyon izlemek ve pul koleksiyonu yapmak gibi.
-Sıra dışı hobiler kendinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilir. Dağa tırmanma ya da rafting gibi. Bunlar sizin kendinize olan özgüveninizin yüksekliğini gösterir.
-Herhangi bir ekipte liderseniz bundan da söz etmelisiniz. Bu bir spor takımının ya da bowling takımının olabilir. Bu sizin ekip ruhuna uygunluğunuzu gösterir.

Beceriler:
Bu alana bildiğiniz yabancı dilleri okuma, konuşma ve yazma derecelerini ayrı ayrı olacak şekilde yazın.  Ayrıca kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve dereceleri de bu bölüme yazmalısınız.

Referanslar:
Bu alana sizi tanıyan ve hakkınızda işverenlere tavsiyede bulanabilecek kişileri yazın.  Örneğin üniversiteden bir hocanız ve önceki işverenlerinizden biri olabilir. Aile üyeleri referans kısmına girmez.