• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Tekniker-Kariyer-190349731368808/?skip_nax_wizard=true
  • https://www.twitter.com/teknikerkariyer

İş Görüşmelerinde Giyim

İş görüşmelerinde herkes kendisini en etkili şekilde sunmak ve iyi izlenimler bırakmak ister.
Kendinizi etkili şekilde sunmak için, elbette başvurduğunuz pozisyonla ilgili eğitiminiz, birikimleriniz ve deneyimleriniz kendinize olan güveninizi artıracaktır.
Kendinize olan güveninizi daha da artıracak bir başka unsur da kendinizi ve giysilerinizi o gün beğenmenizdir. Kişinin kendini beğenmesi ve iyi hissetmesi davranışlarından tutumuna, çevresindekilerle iletişiminden, fiziksel enerjisine ve hatta yürüyüşüne kadar yansır.
Kendini seven, beğenen, kendine güvenen kişiler, çevrelerindeki insanlarla ve olaylarla uğraşmayı bir kenara bırakır, işlerine, hedeflerine odaklanırlar. Çevreye olumlu enerji yayarlar. Davranışları, olaylar karşısındaki tutumları hep olumlu olur.
Bu kişilerin iletişime girdikleri kişileri etkileme güçleri vardır. Şöyle bir düşünün; yorgun ve hasta olduğunuz bir gün, bakımsız bir şekilde, üzerinizde duruşunu beğenmediğiniz giysilerle sokağa çıktığınızda, sizi tanıyacak kişilerin olduğu yerlere gidip uzun saatler orada kalmak istemezsiniz.
Bir an önce işinizi bitirip, sizi bu halle kimse görmeden, evinize dinlenmeye çekilmek istersiniz. Bu durumlarda başınız öne eğik, yürüyüşünüz hızlıdır. Kendinizi fiziksel olarak güçlü ve bakımlı hissettiğiniz bir günde ise, giysilerinizi özenle seçer, kendinizi aynanın önünde beğenir ve sokağa çıktığınızda da başınız dik, kendinden emin daha ağır adımlarla yürürsünüz.
Bu nedenle iş görüşmesine giderken içten dışa bir hazırlık yapmak gerekir.
İşte size hazırlığın aşamaları;
1. İş görüşmesi öncesi uykunuzu alın.

2. Kahvaltı ya da öğle yemeğinizi yiyin.

3. İş görüşmesine hem bedenen hem zihinsel olarak hazırlanın.

4. Korku ve endişeniz varsa, temiz havada derin nefes alarak yürüyün. Meditasyon yapın

5. İş görüşmesine gideceğiniz hafta, olumlu insanlarla ve sizi destekleyen kişilerle zaman geçirmeye özen gösterin.

6. İş görüşmesine gideceğiniz firmayla ilgili yeterli bilgiye sahip olun. Sektördeki yeri, yapılanması, başarıları, kurum kültürü, rakipleri, ürün yelpazesi, giyim kodu ve uygulamaları gibi konularda bilgi edinin.

7. Görüşmeye gideceğiniz firmada çalışan tanıdıklarınız varsa, onlardan hem firmayla ilgili hem de görüşmeyi yapacağınız kişiyle ilgili bilgi alın.

8. 30 saniyelik basamak konuşmanızı hazırlayın.

9. Kendinize güvenin.

10. Görüşmeye gideceğiniz firma geleneksel ya da hizmet sektöründe ise ve serbest giyim uygulaması yoksa ya da sadece Cuma günleri varsa, koyu renkte bir takım elbise giyin.
Beyaz ya da mavi, uzun kollu bir gömlek ve klasik bir kravatla (düz renkte, küçük puantiyeli ya da diagonal çizgili) takımı tamamlayın.
Kadınlar için uygun giyim, koyu ya da nötr renklerde giyecekleri, pantolon ya da etek ceket takımdır. Bu takımları şeffaf ve dekolte olmayan, gömlek ya da bluzlarla tamamlayabilirler. Abartılı makyaj, saç modelleri ve takılardan uzak durmalılar.
Bütün hafta serbest giyim uygulaması olan yaratıcı sektörden bir firmayla iş görüşmesine gidiliyorsa, klasik serbest giyim modeli örnek alınarak, ceketli kravatsız bir üçlü kombin giyilebilir.
Örnek olarak lacivert bir blazer, gri tonlarında bir pantolon, mavi ya da beyaz bir gömlek ya da bu fon renginde olup boyuna çizgili bir gömlek giyilebilir. Kadınlar da birbiriyle renk ve kumaş özelliklerinde uyan üçlü kombinler giyebilirler. Örnek olarak siyah beyaz pötikare bir ceket, siyah pantolon ya da etek ve bordo renkte bir bluz.
İş görüşmesine gittiğiniz firmada serbest giyim uygulaması da olsa, iş görüşmelerinde ceket kullanmak, sizin daha otoriter, daha güçlü ve daha “işini bilir” görünmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle ceket giymenizi öneririm.
İş görüşmesi yaptığınız kişi ceketsiz ise ve gömlek kollarını yukarı kadar kıvırmış ve gayet rahat bir davranış biçimi içerisinde ise, isterseniz siz de izin isteyip ceketinizi çıkarıp kendisiyle görüşmenizi sürdürebilirsiniz.
11.Giysilerinizin düğmelerinin tam olmasına, söküksüz, lekesiz olmasına, ayakkabıların bakımlı ve boyalı olmasına, çorapların temiz ve kaçıksız olmasına dikkat edilmelidir.
12.Kişisel bakıma da özen gösterilmelidir. Saçlar temiz düzgünce taranmış, tırnaklar bakımlı ve temiz olmalıdır. Erkekler saç ve sakal traşı olmalı, kadınlar da mutlaka hafif bir makyaj yapmalılar.

13.İş görüşmesine giderken firmanın giyim kodu uygulamasının önceden öğrenilmesinin yararlı olacağı şüphesizdir.
Bu bilginin yanında, unutulmaması gereken bir başka konu da, firmada sizin hangi pozisyona talip olduğunuzdur. Talip olduğunuz pozisyon yüksekte bir pozisyon ise ve firma içi ve firma dışı müşterilerle sürekli iletişim gerektiriyorsa, giyiminize çok daha özen göstermeniz ve hedeflediğiniz pozisyon için giyinmeniz gerekecektir.
Özlem Çakır’ın Profesyonel Yaşamda Kişisel İmaj ve Sosyal Yaşam Etiketi’ isimli kitabından alınmıştır.